Zaterdag 19 maart komt met rasse schreden voorbij. Geode’ honderdste beurs, een mijlpaal, waar lang naar uitgekeken is.

Na het loslaten van alle restricties die heersten begint Geode op stoom te komen. De vergunning ontvangen, alle standhouders blij ingelicht net als leden en geinteresseerden en nu aan de slag.

Niet alleen op de beurs maar ook in het Geodroom is alles weer begonnen. Kees Hoving bijvoorbeeld kan weer aan de slag met zijn lessen in edelsteenkunde, Bernhard Hollestein met slijpen en zo zijn er nog veel meer activiteiten als edelsmeden, facetteren, determineren, fotograferen en meer van dat soort zaken waar Geodisten zich mee bezig houden.

Één van de nog niet genoemde activiteiten voor de jeugd zijn ook weer begonnen want, wt is er mooier als bezig zijn met mineralen als jong mens. Slijpen is daar een mooi voorbeeld van. Je ziet onder je handen iets heel moois tevoorschijn komen als je aan het slijpen bent.

Een mooi voorbeeld is wel ons jongste, of beter net aangemelde jeugdlid, Anne Lerena Theunisse van 7 jaar jong die kwam kennis maken in het Geodroom en enorm genoot van het slijpen. 

Op de mineralenbeurs in het Develstein aan de develsingel 5 kan de jeugd dan ook terecht voor het slijpen van mineralen. Uiteraard is er vanwege de honderdste beurs iets leuks voor hen. 

De entree is drie euro voor jeugd en vijfenzestig plus en vier euro voor volwassen vanaf zestien jaar.

Burgemeester van der Loo bezoekt de honderdste beurs om uiteindelijk eens kennis te komen maken met de internationale mineralenbeurs en Geode die al zo lang met verve deze beurzen organiseert in Zwijndrecht.

Geode is statutair in negentien vierenzeventig opgericht, haar voorganger was de geologische vereniging Zwijndrecht die in februari negentienzeventig begon.

Uit die periode zijn er nog maar weinig ouderen die actief deelnamen. Wel zijn er nog jeugdleden uit die periode die nu met hun eigen kinderen langs komen of deelnemen en zelfs van de daaropvolgende generatie begint de jeugd zich aan te melden als deelnemer.

Fossielen en mineralen “leven”voor de enthousiastelingen. In de mineralen en fossielen wereld spreekt men met het grootste gemak over miljoenen jaren.  Dat wordt dit keer zichtbaar gemaakt met de tentoonstelling over het carboon. Een periode waarin het Nederlandse steenkool ontstond in de moerasgebieden die wij toen waren. Zelfs in dit gebied rond Zwijndrecht was het moeras en kon men wolharige mammoeten tegenkomen of de sabeltandtijger.

Wie zaterdag negentien maart de internationale mineralen en fossielen beurs bezoekt zal wel merken hoe dit leeft bij de vrijwilligers, standhouders en leden van Geode. van tien tot vijf bent u van harte welkom.


namens geode 

Chris Moorman

PS ook ik kwam al op de eerste beurzen van GFeode en heb nog steeds vrienden van de oprichters in mijn vriendenkring.